Trzecioklasiści postanowili zgłębić wiedzę na temat roślin zbożowych, oleistych i okopowych. Czytali legendy, opowiadania, wiersze, rozwiązywali zagadki i rebusy, smakowali, wąchali, dotykali, tłoczyli olej, malowali palcami, stemplowali, lepili z masy solnej….

 

Cennych informacji dostarczył im kolega z klasy, ekspert Franek – przyszły Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Opowiadał o maszynach rolniczych, pracach polowych, gatunkach roślin i sposobach ich uprawy. Zwieńczeniem działań była wycieczka do piekarni. Tam na własne oczy mogli przekonać się, jak powstaje chleb, jak wygląda dzieża i piec chlebowy oraz jak ciężka jest praca piekarza. Każdy mógł wyrobić ciasto i uformować rogale, kajzerki, obwarzanki. Był też czas na degustację babeczek, pączków i bułek. Na koniec każde dziecko przeszło rytualne otrzepywanie z mąki J.

Serdecznie dziękujemy Panu Stanisławowi Stachurze, właścicielowi piekarni w Gorzkowie, za otwarcie dla nas drzwi i serca. Jesteśmy wdzięczni, że kolejny raz bezinteresownie dzieli się Pan z nami swoją wiedzą i doświadczeniem.

 

Galeria zdjęć